Ružice
Ružice
Sastojci:
- 500g oraha
- 500g jufke za baklavu
- 500g šećera
- 1 puter
- mrvice ili mljeveni petit keks (100-200g)
1. Samljeti orahe u blenderu. Pripremiti mrvice: zakuhati tijesto kao za pitu s tim da se umuti i jedno jaje. Dobro nakuhati da bude tvrdo, te izrendati na rende da dobijemo mrvice. Ostaviti u rernu da se osuše. Umjesto mrvica, možete korisiti i mljeveni petit keks. Orahe i mrvice pomiješati, dodati 5 kašika šećera. (Mrvice ili mljeveni keks se pomiješa s orasima kako bi ružice bolje upile agdu)
2. Istopiti jedan puter.
3. Prije nego što krenete slagati kore, pripremiti agdu: 500g šećera i 0,5 l vode, dodati 1 limun. (mjere poduplati ukoliko pripremate veću količinu ružica). Ostaviti da se dobro skuha.
4. Stavimo jednu jufku premažemo rastopljenim puterom, te stavljamo i drugu (opet premazati puterom). Nakon što smo stavili treću i premazali puterom, sada stavljamo mljevene orahe po cijeloj jufki. Dodamo još tri jufke (svaka premazana puterom) i rolamo ružicu.
5. Zarolati ružicu.
6. Da bi vam ružice bile jednake veličine, najlakše je da uzmete širinu noža kao mjeru.
7. Postupak se ponavlja dok ne potrošite kore i smjesu.
8. Redati u tepsiju.
9. Zagrijati rernu i peći na 150° , sat vremena.
10. Kad se ispeku, preliti agdom.
Primjedbe
Objavi komentar