Ružice

Ružice 


Sastojci: 

  • 500g oraha
  • 500g jufke za baklavu
  • 500g šećera
  • 1 puter
  • mrvice ili mljeveni petit keks (100-200g)

1. Samljeti orahe u blenderu. Pripremiti mrvice: zakuhati tijesto kao za pitu s tim da se umuti i jedno jaje. Dobro nakuhati da bude tvrdo, te izrendati na rende da dobijemo mrvice. Ostaviti u rernu da se osuše. Umjesto mrvica, možete korisiti i mljeveni petit keks. Orahe i mrvice pomiješati, dodati 5 kašika šećera. (Mrvice ili mljeveni keks se pomiješa s orasima kako bi ružice bolje upile agdu)

2. Istopiti jedan puter. 

3. Prije nego što krenete slagati kore, pripremiti agdu: 500g šećera i 0,5 l vode, dodati 1 limun. (mjere poduplati ukoliko pripremate veću količinu ružica). Ostaviti da se dobro skuha.

4. Stavimo jednu jufku premažemo rastopljenim puterom, te stavljamo i drugu (opet premazati puterom). Nakon što smo stavili treću i premazali puterom, sada stavljamo mljevene orahe po cijeloj jufki. Dodamo još tri jufke (svaka premazana puterom) i rolamo ružicu. 


5. Zarolati ružicu.  


6. Da bi vam ružice bile jednake veličine, najlakše je da uzmete širinu noža kao mjeru. 



7. Postupak se ponavlja dok ne potrošite kore i smjesu. 

8. Redati u tepsiju. 


9. Zagrijati rernu i peći na 150° , sat vremena. 

10. Kad se ispeku, preliti agdom. 



Primjedbe

Popularni postovi