Brownie cheesecake


Chocolate fudge brownie cheesecake 



Sastojci: 

Brownies:
  • 250 g maslaca
  • 200 g tamne čokolade 
  • kakao (6 i po kašika) 
  • prašak za pecivo
  • 360 g šećera - 24 kašike
  • 4 jaja
  • Ukoliko pravite samo brownies-e za glazuru potrebno 100g tamne čokolade i 30g maslaca
Fil
  • 500g maskarpone sira
  • 3/4 šolje šećera
  • aroma vanilije
Glazura torte:
  • 200g čokolade za kuhanje
  • 250 ml slatkog vrhnja


Brownies po receptu Jamie Olivera

1.Istopiti čokoladu s maslacem (najbolje na pari) da se dobije kompaktna, svilenkasta smjesa. Dodati sušeno voće ako želite.

2. U drugu zdjelu pomiješati kakao, brašno, šećer (ja sam stavila 20tak kašika šećera i dalje mi je bilo malo više slatko, a po receptu idu 24)  i prašak za pecivo te tu smjesu dodati otopljenoj čokoladi. Miksati da se sjedini. Jaja izlupati ručno pa dodati malo po malo smjesi, miksajući dok se ne sjedini.

3. Izliti smjesu u tepsiju ukoliko pravite samo brownies, ukoliko se odlučite za tortu onda smjesu od brownies-a pecite u kalupu za tortu. Peći 20tak minuta.



4. Brownies moraju biti malo ljepljivi i mekani u sredini nikako suhi kao biskvit. Kada su površina i rubovi pečeni, ubosti čačkalicu u sredinu - ne smije izaći čista.

5. Ostaviti da se malo ohladi, te pripremiti glazuru ukoliko pravite samo brownies. Istopite maslac i čokoladu te prelijete preko cijele površine, te poslije narežete na kocke. Brownies su gotovi!

6. Ukoliko ste se pak odlučili praviti tortu s brownies, onda nemojte raditi glazuru preko brownies-a, već pripremite sljedeći sloj :)

7. Maskarpone sir umutiti mikserom sa 3/4 šolje šećera, dodati 3 jaja umućena i 2 kašike arome vanilije. Dobro umutiti, te preliti na koru brownies-a.


8. Peći 50min na 165° . Ostaviti da se ohladi 3-4 sata.

9. Čokoladu rastopiti s vrhnjem, te preliti preko zadnjeg sloja torte. Dekorisati po želji.

10. Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi