Brownie cheesecake
Chocolate fudge brownie cheesecake
Sastojci:
Brownies:
- 250 g maslaca
- 200 g tamne čokolade
- kakao (6 i po kašika)
- prašak za pecivo
- 360 g šećera - 24 kašike
- 4 jaja
- Ukoliko pravite samo brownies-e za glazuru potrebno 100g tamne čokolade i 30g maslaca
Fil
- 500g maskarpone sira
- 3/4 šolje šećera
- aroma vanilije
Glazura torte:
- 200g čokolade za kuhanje
- 250 ml slatkog vrhnja
Brownies po receptu Jamie Olivera
1.Istopiti čokoladu s maslacem (najbolje na pari) da se dobije kompaktna, svilenkasta smjesa. Dodati sušeno voće ako želite.
2. U drugu zdjelu pomiješati kakao, brašno, šećer (ja sam stavila 20tak kašika šećera i dalje mi je bilo malo više slatko, a po receptu idu 24) i prašak za pecivo te tu smjesu dodati otopljenoj čokoladi. Miksati da se sjedini. Jaja izlupati ručno pa dodati malo po malo smjesi, miksajući dok se ne sjedini.
3. Izliti smjesu u tepsiju ukoliko pravite samo brownies, ukoliko se odlučite za tortu onda smjesu od brownies-a pecite u kalupu za tortu. Peći 20tak minuta.
4. Brownies moraju biti malo ljepljivi i mekani u sredini nikako suhi kao biskvit. Kada su površina i rubovi pečeni, ubosti čačkalicu u sredinu - ne smije izaći čista.
5. Ostaviti da se malo ohladi, te pripremiti glazuru ukoliko pravite samo brownies. Istopite maslac i čokoladu te prelijete preko cijele površine, te poslije narežete na kocke. Brownies su gotovi!
6. Ukoliko ste se pak odlučili praviti tortu s brownies, onda nemojte raditi glazuru preko brownies-a, već pripremite sljedeći sloj :)
7. Maskarpone sir umutiti mikserom sa 3/4 šolje šećera, dodati 3 jaja umućena i 2 kašike arome vanilije. Dobro umutiti, te preliti na koru brownies-a.
8. Peći 50min na 165° . Ostaviti da se ohladi 3-4 sata.
9. Čokoladu rastopiti s vrhnjem, te preliti preko zadnjeg sloja torte. Dekorisati po želji.
10. Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar