Albertove kifle
Sastojci
- 1dl mlijeka
- 2 kašike šećera
- 1 kašika suhog kvasca
- 50ml jogurta
- 1dl vode
- 1 jaje
- 2 kašičice soli
- 500g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika octa
- 1 dl ulja
1. Dodati mlijeko (toplo), šećer i kvasac, promiješati i ostaviti da odstoji 10min (prekrijte salvetom).
2. Kada je odstajalo, promiješajte i dodajte jogurt, vodu i 1 jaje. Dobro izmiješajte i dodajte 2 kašičice soli.
3. Postepeno dodavati brašno i miješati. Prije nego dodate ostatak brašna dodajte kašičicu praška za pecivo, 1 kašiku octa i 1 dl ulja. Dobro izmiješajte i dodajte ostatak brašna.
4. Dobro umijesiti tijesto i ostaviti da odstoji najmanje 30min (što duže stoji to bolje).
5. Tijesto podijeliti na 10 kuglica, nakuhati svaku i ostaviti da odstoji 10min.
6. Svaku kuglicu razvijati u sljedeći oblik (ja sam malo pomastila uljem površinu da se lakše razviju kiflice):
7. Polahko urolajte:
8. Na pleh staviti papir za pečenje, poredati kifle i ostaviti ih da odstoje 10min.
9. Svaku kiflu premazati vodom.
10. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20min na 200º.
11. Kada se ispeku svaku kiflu premazati uljem i posuti sa malo soli. Svakako prekrijte ih salvetom i ostavite 15-tak minuta da omekšaju.
12. Prijatno!
12. Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar