Albertove kifle




Sastojci 
  • 1dl mlijeka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika suhog kvasca
  • 50ml jogurta
  • 1dl vode
  • 1 jaje
  • 2 kašičice soli
  • 500g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika octa
  • 1 dl ulja

1. Dodati mlijeko (toplo), šećer i kvasac, promiješati i ostaviti da odstoji 10min (prekrijte salvetom).

2. Kada je odstajalo, promiješajte i dodajte jogurt, vodu i 1 jaje. Dobro izmiješajte i dodajte 2 kašičice soli.

3. Postepeno dodavati brašno i miješati. Prije nego dodate ostatak brašna dodajte kašičicu praška za pecivo, 1 kašiku octa i 1 dl ulja. Dobro izmiješajte i dodajte ostatak brašna. 

4. Dobro umijesiti tijesto i ostaviti da odstoji najmanje 30min (što duže stoji to bolje).

5. Tijesto podijeliti na 10 kuglica, nakuhati svaku i ostaviti da odstoji 10min. 


6. Svaku kuglicu razvijati u sljedeći oblik (ja sam malo pomastila uljem površinu da se lakše razviju kiflice):


7. Polahko urolajte: 




8. Na pleh staviti papir za pečenje, poredati kifle i ostaviti ih da odstoje 10min. 



9. Svaku kiflu premazati vodom. 

10. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 20min na 200º.

11. Kada se ispeku svaku kiflu premazati uljem i posuti sa malo soli. Svakako prekrijte ih salvetom i ostavite 15-tak minuta da omekšaju. 

12. Prijatno!










Primjedbe

Popularni postovi