Kroasani
Kroasani
(recept by: Belma Halilović)
Sastojci:
- 200ml mlijeka
- kvasac, so, ulje, šećer
- 150g margarina
1. U posudu staviti 200ml mlijeka (toplog), 3 kašike ulja, prstohvat soli i dvije kašike šećera. Dodati 20g kvasca i promiješati. Postepeno dodavati brašna po potrebi (300-400g). Tijesto treba da bude meko i elastično.
2. Ostaviti na toplom da se udvostruči. Nadošlo tijesto prebaciti na radnu površinu i podijeliti na 6-7 kuglica.
3.Svaku razvaljati na veličinu tanjira. 150g margarina rastopiti i premazivati svaku jufku posebno, te redati jednu na drugu. Zadnju jufku ne premazivati već njom poklopiti ostale i napraviti loptu.
4. Ostaviti 30-45min u frižider.
5. Pobrašniti radnu površinu te razvaljati tijesto u veliki krug i podijeliti na 16 komada (na 32 ako želite male kroasane).
6. Svaki trokut malo na vrhu razrezati i motati prema dnu istezajući prednji dio. Filovati po želji (ja sam koristila eurokrem).
7. Prenijeti na pleh s papirom za šečenje i ostaviti da odstoje (30-60min). Premazati umućenim jajetom i posuti šećerom.
8. Peći u zagrijanoj rerni na 200° oko 15tak minuta ili dok ne porumene.
9. Pečene kroasane premazati sa malo razmućene vode sa šećerom i posuti šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar