Panna cotta

( recept : https://harrycoopersfood.com/)


Sastojci:

  • 500ml- 1l vrhnja za šlag (od 500ml dobijete 5-6 panna cotta ovisno o posudi)
  • 100g šećera (7 kašika)
  • 2 kašičice extrakta od vanilije
  • 2 kesice želatine 

1. Zagrijati vrhnje i šećer, te kad se vrhnje zagrije skloniti sa vatre te umiješati ekstrakt vanilije. 

2. Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici.

3. U još vruće vrhnje dodati želatinu i miješati dok se ne rastopi.

4. Posude za Panna Cottu lagano premazati uljem i sipati još vruću smjesu (ukoliko nemate posudice možete korisititi šoljice). Ostaviti u frižideru najmanje 4 sata.


5. Poslužiti uz domaći džem po želji ili napraviti isti:

200-300g borovnica (jagoda/malina) i 2-3 kašike šećera prkuhati 5-7min na umjereno jakoj vatri i ostaviti 15 min da se ohladi. Preliti panna cotte. 


6. Prijatno!



Primjedbe

Popularni postovi