Triple chocolate mousse cake
(Recept by Harry Cooper)
4. Šlag od bjelanjaka podijelite na tri dijela i dodavati postepno dio po dio u čokoladu i lagano špatulom miješati smjesu. Ponoviti korak i s ostalim trećinama.
Sastojci:
Za koru:
- 65g brašna (pola šolje)
- 2 velike kašike kakaa u prahu
- 3 jaja
- 110g šećera (pola šolje)
- prstohvat soli
- 1 velika kašika ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 šolje skuhane kafe
Za mousse:
- 300g tamne čokolade
- 1 velika kašika putera
- 300ml vrhnja za kreme
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 1 velika kašika šećera
Ganache:
- 100ml slatkoh vrnja
- 100g tamne čokolade
- prstohvat soli
- 1 kašika putera
1. Priprema kore: Umutiti 3 jaja dok ne dobijete gustu smjesu (mutiti otprilike 5 do 7 minuta). Potom dodati suhe sastojke i polahko umutiti smjesu. Na kraju dodati ulje i umiješati u smjesu. Smjesu preliti u kalup za torte (dno obložiti papirom za pečenje). Peći na 180° 15tak minuta.
2. Kad se kora ohladi, natopiti koru kafom.
Priprema moussa:
1. U posudi istopiti čokoladu, puter i prstohvat soli. Ostaviti da se ohladi 1min.
2. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i umutiti oboje (odvojeno).
3. U žumanjke dodati čokoladu i promiješati.
3. U žumanjke dodati čokoladu i promiješati.
4. Šlag od bjelanjaka podijelite na tri dijela i dodavati postepno dio po dio u čokoladu i lagano špatulom miješati smjesu. Ponoviti korak i s ostalim trećinama.
5. Na kraju umutiti kremu od vrrhnja, podijeliti također na 3 dijeli kao bjelanjke i dodavati postepeno u mousse. Potom smjesu preliti preko kore i lijepo raporediti i ostaviti da se dobro ohladi.
Priprema Ganache-a:
1. Istopite čokoladu u slatkohm vrhnju uz malo soli i putera. Kada se sve sjedinili preliti preko torte i rasporediti preko cijele površine. Dekorisati po želji
Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar