Triple chocolate mousse cake

(Recept by Harry Cooper)

















Sastojci:

Za koru: 

  • 65g brašna (pola šolje)
  • 2 velike kašike kakaa u prahu
  • 3 jaja
  • 110g šećera (pola šolje)
  • prstohvat soli
  • 1 velika kašika ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 šolje skuhane kafe
Za mousse: 
  • 300g tamne čokolade
  • 1 velika kašika putera
  • 300ml vrhnja za kreme
  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 velika kašika šećera

Ganache:
  • 100ml slatkoh vrnja
  • 100g tamne čokolade
  • prstohvat soli
  • 1 kašika putera
1. Priprema kore: Umutiti 3 jaja dok ne dobijete gustu smjesu (mutiti otprilike 5 do 7 minuta). Potom dodati suhe sastojke i polahko umutiti smjesu. Na kraju dodati ulje i umiješati u smjesu. Smjesu preliti u kalup za torte (dno obložiti papirom za pečenje). Peći na 180°  15tak minuta. 

2. Kad se kora ohladi, natopiti koru kafom. 

Priprema moussa

1. U posudi istopiti čokoladu, puter i prstohvat soli. Ostaviti da se ohladi 1min.

2. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i umutiti oboje (odvojeno).

3. U žumanjke dodati čokoladu i promiješati. 



4. Šlag od bjelanjaka podijelite na tri dijela i dodavati postepno dio po dio u čokoladu i lagano špatulom miješati smjesu. Ponoviti korak i s ostalim trećinama. 

5. Na kraju umutiti kremu od vrrhnja, podijeliti također na 3 dijeli kao bjelanjke i dodavati postepeno u mousse. Potom smjesu preliti preko kore i lijepo raporediti i ostaviti da se dobro ohladi. 

Priprema Ganache-a: 

1. Istopite čokoladu u slatkohm vrhnju uz malo soli i putera. Kada se sve sjedinili preliti preko torte i rasporediti preko cijele površine. Dekorisati po želji

Prijatno!















Primjedbe

Popularni postovi