Domaći prstići / slanci
Prstići/ slanci
10. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°. Prije stavljanja u pećnicu premazati svaki slanac vodom.
12. Izvaditi slance iz rerne i preliti ih.
13. Vratiti ih u rernu i peći još 10 min na 230°. Kad slanci budu gotovi premazati svaki uljem.
14. Prijatno!
Sastojci:
- 300ml mlijeka
- 1 kašika kvasca
- 1 kašika šećera
- 50ml ulja
- 1 kašičica soli
- 3 kašike jogurta
- 450g brašna
1. Mlijeko, kvasac i šećer izmiješati te dodati ulje, so i jogurt, te postepeno zakuhavati i dodavati brašno.
2. Ostaviti tijesto da odstoji 40min.
3. Tijesto nakuhati, te ostaviti na 10min.
4. Nakon što je tijesto odstajalo, oblikujte kao hljeb i opet malo nakuhajte.
4. Nakon što je tijesto odstajalo, oblikujte kao hljeb i opet malo nakuhajte.
5. Isijecite tijesto na 12tak jednakih dijelova:
6. Podlogu pomastiti uljem i razvijati rukama dio po dio:
7. Kad razvaljate 4 dijela spojite ih i poredajte jedne do drugih.
8. Prerežite na 4 jednaka dijela:
9. Ostaviti da odstoji 20 minuta.
10. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°. Prije stavljanja u pećnicu premazati svaki slanac vodom.
11. U posudicu pripremiti preliv: 5 kašika brašna, 2 kašičice soli i 5 kašika vode. Izmiješati i dodavati vode po potrebi dok ne dobijemo preliv željene gustine (nastojati da ne bude ni previše rijedak ni previše gust.
12. Izvaditi slance iz rerne i preliti ih.
14. Prijatno!
Primjedbe
Objavi komentar