Domaći prstići / slanci

Prstići/ slanci


















Sastojci: 
  • 300ml mlijeka
  • 1 kašika kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 50ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike jogurta
  • 450g brašna
1. Mlijeko, kvasac i šećer izmiješati te dodati ulje, so i jogurt, te postepeno zakuhavati i dodavati brašno. 

2. Ostaviti tijesto da odstoji 40min. 

3. Tijesto nakuhati, te ostaviti na 10min.

4. Nakon što je tijesto odstajalo, oblikujte kao hljeb i opet malo nakuhajte.


5. Isijecite tijesto na 12tak jednakih dijelova: 


6. Podlogu pomastiti uljem i razvijati rukama dio po dio: 


7. Kad razvaljate 4 dijela spojite ih i poredajte jedne do drugih.


8. Prerežite na 4 jednaka dijela: 


9. Ostaviti da odstoji 20 minuta.

10. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°. Prije stavljanja u pećnicu premazati svaki slanac vodom.



11. U posudicu pripremiti preliv: 5 kašika brašna, 2 kašičice soli i 5 kašika vode. Izmiješati i dodavati vode po potrebi dok ne dobijemo preliv željene gustine (nastojati da ne bude ni previše rijedak ni previše gust.

12. Izvaditi slance iz rerne i preliti ih.



13. Vratiti ih u rernu i peći još 10 min na 230°. Kad slanci budu gotovi premazati svaki uljem.

14. Prijatno! 






















Primjedbe

Popularni postovi