Moka torta

Moka torta - scroll down for the english version

( Source: Coolinarika) 
 

Sastojci:

Za oblogu torte, dno i stranice:
  • 200g čokoladnog keksa (s komadićima čokolade)
  • 100g svježe pečenih lješnjaka
  • 120g maslaca
Ganaš:
  • 150g tamne čokolade
  • 75ml vrhnja za šlag
Moka krem:
  • 200g tamne čokolade
  • 60g maslaca
  • 2 žumanca
  • 170ml jake crne kafe
  • 250ml slatkog vrhnja
  • 1 kesica želatina
  • 50ml slatkog vrhnja
1. U blender sameljite jedno po jedno, keks pa lješnjake.

2. Izmiješati lješnike i keks pa dodati jako meki maslac i sve rukom izmijesite.


3. U kalup za tortu, veličine 24cm, na dno staviti papir za pečenje. Masu za oblogu podijeliti na 2 dijela i počnite da oblažete kalup. 

4. Prvom polovinom smjese obložite dno kalupa. Drugom polovicom počnite da oblažete ivice kalupa, tako da do visine gornje ivice kalupa nedostaje 1,-1,5cm. Kad ste kalup obložili stavite ga u frižider i podloga će biti čvrsta. 


5. Dok se obloga hladi napravite jedan fini ganaš. Zagrijati vrhnje za šlag bez šećera do vrenja, nemojte da vam proviri. Sklonite sa vatre i ubacite čokoladu. 

6. Izvaditi kalup iz frižidera i prelijte ganaš preko dna torte, ostavije 10tak minuta da se prirodno prohladi a zatim je vratite u frižider.


7. Za moka krem prvo skuhajte jednu šoljicu crne kafe (170ml vam treba). Želatin (jednu kesicu) rastvorite sa 4-5 kašika vode i ostavite da nabubri.

8. Spremite 2žumanca i krenite da pravite kremu. 

9. Istopiti čokoladu s puterom na laganoj vatri i stalno miješajte da čokolada slučajno ne zagori. U vruću čokoladu dodajte 2 žumanca i energično miješajte 1-2min. Otopite želatin ali pazite da ne provri!

10. U posudu s čokoladom dodati ohlađenu kafu, otopljeni želatin i 50ml slatkog vrhnja. Sve dobro sastaviti žicom ili mikserom (najslabije) da se smjesa dobro izjednači i mus postane gladak. Sve stavite u frižider i povremeno miješajte da se masa ne stegne, treba samo da se prohladi.

11. Ako vam vrhnje za šlag nije dovoljno zaslađeno dok umutite dodajte 3 kašike šećera u prahu.

12. Kad se moka krem prohladio, malo po malo dodajte umućeni šlag i lagano kružnim pokretima miješajte dok mus ne postane jednolične boje i teksture. 


13. Sad izvadite tortu iz frižidera i prelijte mus preko ganaša i vratite je u frižider (ili zamrzivač ukoliko vam se žuri). 



14. Prijatno!








English version


Ingredients:

For biscuit and mold edges:
  • 200g of chocolate cookies (with chunks of chocolate)
  • 100g of fresh roasted hazelnuts
  • 120g of butter
Ganache cream:
  • 150g of dark chocolate
  • 75ml of sweet cream
Moka cream:
  • 200g of dark chocolate
  • 60g of butter
  • 2 egg yolks
  • 170ml of strong black coffee
  • 250ml of sweet cream
  • 1 small bag of gelatine
  • 50 of sweet cream
1. Grind in the blender: first cookies, then hazelnuts. Mix them and add very soft butter and mix everything with you hand.

2. Put baking paper in a cake mold (24cm). Divide the mixture in two and begin to dress the mold. First dress the bottom of mold, then the edges with the height that leaves 1-1,5cm of the top of mold free. Put the mold in the fridge, so your base will become solid.

3. As you left your base to cool in the fridge, it is time to make one nice ganache. Warm the sweet cream without adding sugar to boiling point, do not let it boil. Add chocolate. Take out the base from the fridge and pour out the ganache cream over biscuit. Leave it to cool naturally for 10min, then return it to the fridge.  

4. For the moka cream, first prepare one cup of black coffee (175ml) and let it cool. Let the one small bag of gelatine dissolve with 4-5 tablespoons of water and leave it to swell. Prepare two egg yolks and start making the cream.

5. Melt the chocolate with butter and constantly mix it. Add egg yolks to hot chocolate and mix it for 1-2min. Melt the gelatine as well, but do not let it boil! In the dish with chocolate, add cooled coffee and mix it either with spoon or with mixer (very gently), until it gets homogeneous. Put it in the fridge and mix it from time to time, so the cream would not become solid.


6. Mix the sweet cream and add 3 tablespoons of powdered sugar. When moka cream is cooles, add the whipe cream slowly and mix it until it becomes homogeneous

7. Take out the biscuit from pridge and pour the moca cream over ganache cream, and return in to the fridge for few hours.  

8. Bon apetite!






Primjedbe

Popularni postovi