Pileca maslanica

Pileca maslanica u sosu od gljiva

(recept by: Belma Halilovic)


Sastojci:

  • 500-700g pilecih fileta
  • 500g brasna
  • 2 kasicice kvasca
  • 1 kasicica soli
  • 1 kasicica meda ili secera
  • 1 kasika maslinovog ulja
  • 150ml mlake vode
  • 150ml toplog mlijeka
  • 200g sira (edamer)
  • 500g gljiva
  • zacini 

Priprema

1. Kvasac i med potopiti u 50ml vode i ostaviti da nadodje. Brasno posoliti, dodati mlijeko i maslinovo ulje. Dodati nadosli kvasac i mijesati. Dodavati ostatak vode i umijesiti glatko tijesto. (Po potrebi dodavati brasna ili vode). Ostaviti na sobnoj temperaturi jedan sat.

2. U medjuvremenu isprziti piletinu. 

3. Sos od gljiva: gljive ocistiti i narezati, staviti da se dinstaju na maslacu pa dodati vrhnje za kuhanje i zacine po zelji.

4. Nadoslo tijesto podijeliti na 4-5 kuglica. Svaku razvaljati kao za pizzu, te staviti jednu kasiku sosa na polovicu, filete, pa rendani sir.


5. Preklopiti i utisnuti krajeve. Premazati umucenim jajetom i po zelji posuti sjemenkama (susamom isl). 


6. Ponoviti postupak sa ostalim tijestom. Redati na papir za pecenje na pleh i peci na 200° dok ne dobije zlatnu boju. Svaku pogacicu preliti sa dosta sosa od gljiva.

7. Prijatno!



Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi