Pileca maslanica
Pileca maslanica u sosu od gljiva
(recept by: Belma Halilovic)
Sastojci:
- 500-700g pilecih fileta
- 500g brasna
- 2 kasicice kvasca
- 1 kasicica soli
- 1 kasicica meda ili secera
- 1 kasika maslinovog ulja
- 150ml mlake vode
- 150ml toplog mlijeka
- 200g sira (edamer)
- 500g gljiva
- zacini
Priprema
1. Kvasac i med potopiti u 50ml vode i ostaviti da nadodje. Brasno posoliti, dodati mlijeko i maslinovo ulje. Dodati nadosli kvasac i mijesati. Dodavati ostatak vode i umijesiti glatko tijesto. (Po potrebi dodavati brasna ili vode). Ostaviti na sobnoj temperaturi jedan sat.
2. U medjuvremenu isprziti piletinu.
3. Sos od gljiva: gljive ocistiti i narezati, staviti da se dinstaju na maslacu pa dodati vrhnje za kuhanje i zacine po zelji.
4. Nadoslo tijesto podijeliti na 4-5 kuglica. Svaku razvaljati kao za pizzu, te staviti jednu kasiku sosa na polovicu, filete, pa rendani sir.
5. Preklopiti i utisnuti krajeve. Premazati umucenim jajetom i po zelji posuti sjemenkama (susamom isl).
6. Ponoviti postupak sa ostalim tijestom. Redati na papir za pecenje na pleh i peci na 200° dok ne dobije zlatnu boju. Svaku pogacicu preliti sa dosta sosa od gljiva.
7. Prijatno!
Mmmmmm :)
OdgovoriIzbrišiBuyruum, pa nam je pravim za rucak aBd :))
Izbriši