Lješnjak gnijezda
Hazelnut nests
(English below)
Sastojci:
- 250g lješnjaka
- 250g petit keksa
- 150g margarina
- 100g tamne čokolade
- 200g šećera
1. Zagrijati do vrenja 200ml vode, 200g šećera. Kada provri, dodati 150g margarina te 100g čokolade kroz koji minut.
2. Nakon što se sve sjedini dodati 250g mljevenog keksa i 150g mljevenih lješnjaka, te sve dobro izmiješati.
3. Ostaviti smjesu da se ohladi. Nakon što se prohladi možete i u frižider na 10tak minuta ostaviti.
4. Od smjese oblikovati kuglice željene veličine.
5. Svaku kuglicu uvaljati u mljeveni lješnjak.
5. Svaku kuglicu uvaljati u mljeveni lješnjak.
6. Kašikom ili prstom napraviti gnijezdo tj. udubljenje u svakoj kuglici.
7. U svako gnijezdo (kuglicu) staviti eurokrem po želji (ja sam koristila Mazu) pomoću kuhinjske kese za šlag:
8. Ostaviti u frižideru na par sati da se stisnu.
9. Prijatno!
9. Prijatno!
HAZELNUT NESTS
Ingredients:
- 250g of hazelnut
- 250g of biscuits
- 150g of margarine
- 100g of dark chocholate
- 200 of sugar
1. Heat 200ml of water with 200g of sugar until it boils. Afterwards, add 150g of margarine and after few minutes 100g of dark chocolate.
2. After everything comes together add 250g of minced biscuits and 150g of minced hazelnuts. Mix all together.
3. Leave mixture to get cool. After it has cooled you can put it in the fridge for about 10 minutes.
4. From the mixture form the balls.
5. Coat every ball into minced hazelnuts.
5. Coat every ball into minced hazelnuts.
6. Make the small nest (dent) in each ball using a tablespoon or finger.
7. Pour hazelnut spread in each nest.
8. Leave it on the fridge for a couple of hours to get cool.
9. Bon Apetite!
9. Bon Apetite!
Primjedbe
Objavi komentar