Cheesecake

Cheesecake


Sastojci:

  • 300g mljevenog petit keksa
  • 125g margarina
  •  50-100ml mlijeka
  • 450g mascarpone sira
  • 500ml slatkog vrhnja
  • 3 kesice želatina
  • 1 kesica kremfixa
  • 200g šećera u prahu
  • 450g malina/borovnica/šumsko voće
1. Keks, mlijeko i margarin koji je nekoliko sati bio na sobnoj temperaturi, umijesiti rukama i u kalup utapkati rukama za podlogu.

2. Slatko vrnje umutiti mikserom s kremfixom. U drugoj posudi umutiti mascarpone sir sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i nekoliko kapi ekstrakta vanilije. Spojiti ove dvije smjese.

3. Želatin preliti s 4 kašike hladne vode i ostaviti 10tak minuta da nabubri. Zatim ga zagrijavati do tačke ključanja (ne smije da provri). Sipati u smjesu sa slatkim vrhnjem i mascarpone sirom i izmiksati sve zajedno, zatim fil staviti preko kore. 


4. Maline (zajedno sa svojim sokom, ukoliko su pustile malo soka, dodati 2dl vode) i šećer (jedna čaša) staviti da prokuhaju 10tak min. 2 kesice želatina preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti 10 min da nabubri. Zatim zagrijavati do tačke vrenja, ali ne smije da proključa isto kao i u prethodnom postupku. Otopljeni želatin dodati u posudu sa malinama i ostaviti sat vremena da se ohladi.

5. Preliti fil II preko fila I i ostaviti u frižideru nekoliko sati da se sve stegne.



6. Prijatno!



Primjedbe

Popularni postovi